השאלה שעולה מדי פעם בערוצי התקשורת השונים ומעוררת תמיכה רבה מצד אחד והתנגדות נחרצת מהצד השני היא שאלת השימוש בקנאביס.
רבים מאתנו תוהים מתי יהפוך השימוש בצמח הקנאביס לחוקי למהדרין, יימכר בחנויות בפיקוח תוך מסע הסברה נרחב על סגולותיו ומתי תפסיק הממשלה להשמיץ את הקנאביס ולהשוות אותו לסמים קשים הרבה יותר, בקיצור: מתי תושבי ישראל יזכו ללגליזציה של קנאביס ?
מה קורה מעבר לים ?
כפי שמשרד הבריאות בישראל נשען רבות על החלטות שמתקבלות בFDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), כך גם בתחום השימוש בקנאביס, נוהגים מפעם לפעם מקבלי ההחלטות ללטוש עיניים אל הנעשה במדינות אחרות על מנת לאמץ מדיניות שהצליחה כבר במקום אחר. בארצות הברית לדוגמא, קיים חוק פדרלי שאוסר על שימוש בקנאביס וצורך בקבלת רישיון קנאביס רפואי, אך למרות זאת, כל מדינה רשאית לנהוג בנושא בהתאם להשקפת עולמה. כך הגיעו בארצות הברית למצב שכבר תשע מדינות שונות מאשרות שימוש בקנאביס או שמן קנאביס cbd לצרכים עצמיים, למרות שהתובע הכללי הצהיר שהוא נגד לגליזציה של קנאביס, הזוי לא ?!. אבל בואו נראה מה מתרחש בקנדה, שם ראש הממשלה שנבחר באוקטובר 2015 הבטיח כי יקדם לגליזציה של קנאביס לצרכי פנאי, ושלוש שנים אחר כך הוא אכן עמד בהבטחתו, ובאוקטובר 2018 גם קנדה נכנסה לרשימת המדינות שמאשרות שימוש פרטי בקנאביס.
ובינתיים אצלנו
התמיכה או ההתנגדות לשימוש בקנאביס מתפצלים בצורה יחסית מאוזנת על הקשת הפוליטית. מפלגות המרכז שמאל מצדדות בחקיקה שתאפשר שימוש בקנאביס לבגירים לצרכי פנאי, וזאת תוך מסע הסברה, חינוך, פיקוח ואכיפה קפדנית על מי שמנצל זאת לצרכי גידול ביתי, מכירה או סחר לא חוקי, אשר אלה לא יתאפשרו בשום מצב. מנגד להן, מפלגות הימין טוענות כי התרת השימוש בקנאביס עשוי לעודד קטינים להשתמש גם כן ואלה עשויים להתמכר לחומר ובכך לפגוע בעצמם. עם זאת, ב2018 אושרה בכנסת הוראת השעה של "אי הפללה" שנכנסה לתוקפה ברבעון השני של 2019, ולפיה שני השימושים הראשונים של אדם בקנאביס לצורך פרטי יגררו קנס, ומהשימוש השלישי והלאה הענישה תהיה כבדה יותר. הוראת שעה זו תקפה לשלוש שנים מרגע חקיקתה, והדיווחים סביב הנושא אומרים כי במהלך 2021 ייתכן כי תהיה לגליזציה בישראל, באמירה זו מצדד גם שר המשפטים ניסנקורן שבנובמבר 2020 הבטיח כי יעשה כל שביכולת כדי לקדם את הנושא.
מה צופן לנו העתיד הקרוב ?
כמו בהרבה נושאים אחרים שנמצאים במחלוקת במדינתנו הקטנה, אי אפשר באמת לדעת. ישנם הרבה גורמים בעלי כוח והשפעה שמעורבים בנושא, ויש כאלה שיגידו שכל מסע בחירות הוא פוטנציאל ללגליזציה, שכן הנושא נמצא בשיח הציבורי ומפלגות רבות מאמינות כי כך יגרפו לצד שלהן לא מעט קולות מתנדנדים של צעירים. כל שנותר לנו הוא לחכות ולראות.