טראומה ופוסט טראומה הם שני מושגים הממלאים תפקיד משמעותי בהבנת ההשפעה של חוויות שליליות על בריאותם הנפשית של אנשים. למרות שלעיתים משתמשים בשני המושגים גם יחד, חשוב להבין את מהות ההבדלים ביניהן, מבחינת זמן ההופעה, הסימפטומים, רמת התפקוד המושפעת והמשמעות הקלינית.
בעוד שטראומה מתייחסת לאירוע או לחוויה הראשונית שגורמת לנזק פיזי או רגשי אינטנסיבי, פוסט טראומה כוללת את ההשפעות שלאחריהן וההשפעות ארוכות הטווח של חוויות כאלה. חשוב להבדיל בין השניים מכיוון שהם מייצגים שלבים שונים במסע הריפוי וההחלמה.
הבנת ההבדל בין טראומה לפוסט טראומה חיונית לאנשי מקצוע בתחום הבריאות, למטפלים ולאנשים עצמם במתן תמיכה והתערבויות מתאימות. מאמר זה בוחן את הניואנסים של שני מושגים אלה, תוך התעמקות בהגדרות שלהם, בהשפעותיהם ובחשיבות ההתייחסות לשני ההיבטים בתהליך של התגברות על מצוקה ובניית חוסן.
מהי טראומה?
טראומה מוגדרת כתגובה נפשית של מצוקה עזה, חרדה ובהלה כלפי אירוע חיצוני מעורר דחק קיצוני. האירוע יכול להיות חד-פעמי אך קשה במיוחד, כמו אסון טבע או תאונה, או מצב מתמשך של לחץ נפשי קשה, כמו התעללות. הסימפטומים כוללים הלם, הצפה של רגשות, תסכול וחוסר אונים. זוהי תגובה ראשונית נפוצה לאירוע טראומטי.
מהי פוסט טראומה?
פוסט טראומה מוגדרת כהפרעה נפשית המתפתחת לאחר חשיפה לאירוע טראומטי ומאופיינת בסימפטומים כרוניים של הצפות זיכרון, כאב נפשי עז וקשיים בתפקוד היומיומי. בניגוד לתגובת טראומה מיידית, הסימפטומים בפוסט טראומה נמשכים חודשים ואף שנים ועלולים להחמיר עם הזמן. הפרעה זו דורשת לרוב טיפול נפשי מקצועי לצורך הקהיית הסימפטומים ושיפור איכות החיים.
תסמיני פוסט טראומה
הפרעת פוסט טראומה היא מצב שבו אדם ממשיך לסבול מסימפטומים קשים לאורך זמן לאחר אירוע טראומטי. בין היתר, פוסט טראומה תסמינים כוללים הצפות תכופות של זיכרונות הטראומה בדמות סיוטים או הזיות, ניסיונות להימנע מכל גירוי המעורר את זיכרון האירוע הקשה, קושי להירדם או להישאר ישן, בעיות קשב וריכוז ועוד. סימפטומים אלה במקביל גורמים למצוקה קשה ולפגיעה בתפקוד היומיומי.
מקרים וחוויות שיכולות להיות טראומתיות
קיים מגוון רחב של חוויות ומצבים שעלולים להיות טראומתיים עבור האדם. בין היתר ניתן למנות חוויית אונס, התעללות פיזית או רגשית, חשיפה לאלימות קשה, מעורבות בתאונת דרכים קטלנית, שריפה או אסון טבע הרסני, מצבי לחימה ומלחמה, אובדן בן משפחה קרוב ועוד. במקרים אלו ורבים אחרים האדם חווה אירועים שגורמים לפחד עז, אובדן שליטה וחוסר אונים ועלולים להשאיר צלקת נפשית ממושכת.
כיצד ניתן לאבחן פוסט טראומה
אבחנה של הפרעת פוסט טראומה נעשית על ידי איש מקצוע כמו פסיכיאטר או פסיכולוג קליני. היא מתבססת על זיהוי קיומם של סימפטומים אופייניים כמו חשיפה לאירוע טראומטי בעבר והמשך סבל מסיוטים, הצפות זיכרון, חרדות, בעיות שינה וקשיים בתפקוד היומיומי לפחות חודש לאחר האירוע המקורי. בנוסף מתבצעת הערכה של עוצמת הסימפטומים ורמת הפגיעה בתפקוד כתוצאה מהם.
דרכי טיפול בטראומה
קיימות מספר גישות טיפוליות שנועדו לסייע בהתמודדות עם טראומה נפשית. בין היתר ניתן למנות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המלמד כיצד לשנות מחשבות והתנהגויות שליליות, טיפול ביטויי-יצירתי כמו אמנות או מוזיקה, טיפול בדיבור ועיבוד רגשי של הזיכרונות הקשים מן האירוע הטראומטי. שילוב של מספר שיטות יכול להועיל מאוד בהקלת הסימפטומים ובהחזרת תחושת שליטה ורוגע.
כיצד ניתן לטפל בפוסט טראומה
הטיפול המומלץ ביותר בהפרעת פוסט טראומה הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הניתן על ידי מטפל מקצועי. טיפול זה מלמד את המטופל כיצד להתמודד עם הסימפטומים הקשים ביותר של ההפרעה, כמו סיוטים והצפות זיכרון, וכן לשנות אמונות והתנהגויות בעייתיות. במקביל ניתן גם לטפל בתרופות המסייעות בהפחתת חרדה ודיכאון לשם הקלה נוספת על הסבל.
כיצד ניתן להבדיל בין טראומה לפוסט טראומה
ההבדל המרכזי בין טראומה לפוסט טראומה הוא שטראומה היא תגובה ראשונית וזמנית לאירוע חריג, בעוד פוסט טראומה היא הפרעה הגורמת לסימפטומים מתמשכים שמחמירים עם הזמן ופוגעים משמעותית בתפקוד. בטראומה הסימפטומים בדרך כלל יתמתנו לאחר שבועות או חודשים ספורים, בעוד בפוסט טראומה הם יימשכו לפחות חצי שנה ואפילו שנים רבות, וידרשו טיפול ייעודי. תלוי איזו טראומה האדם חווה, כל מקרה לגופו.
כיצד פוסט טראומה משפיעה על הנפגע?
הפרעת פוסט טראומה פוגעת פגיעה ניכרת בתפקוד וברווחה הנפשית של הסובלים ממנה. היא גורמת למצוקה רגשית עזה בדמות חרדות, דיכאון ותסכול ומונעת מהאדם לתפקד באופן תקין בעבודה, לימודים, מערכות יחסים ותחומים נוספים. נפגעי פוסט טראומה מתקשים ליהנות מפעילויות יומיומיות, סובלים מבדידות ותחושת ניכור ומאבדים תקווה לעתיד טוב יותר, וישנם מצבים שמגיעים למצב קיצון של התאבדויות. סובלי פוסט טראומה זקוקים לטיפול כדי לשקם את חייהם.
לסיכום
מאמר זה השווה בין תגובת טראומה נורמלית לבין הפרעת פוסט-טראומה. בעוד טראומה היא תגובה רגשית זמנית, פוסט-טראומה מהווה הפרעה מתמשכת הגורמת לשיבוש משמעותי בתפקוד. המאמר פירט את ההבדלים בין השתיים במספר תחומים, ביניהם טווח הזמנים של הופעת הסימפטומים, חומרת הסימפטומים וההשפעה על איכות החיים. ההבנה בין טבען השונה של התגובות חשובה לצורכי אבחנה, תמיכה טיפולית ושיקום נפשי נכון ויעיל.