ההתקדמות הטכנולוגית האדירה שהתרחשה בעשורים האחרונים בכל תחום אפשרי, לא פסחה גם על ענף הבניין. שנת 2019 מביאה בכנפיה חידושים בתחום, אבל בעיקר היא מתאפיינת בכך שבמהלכת יושמו שיטות בנייה ותהליכי בנייה חדשים, במספר גדל והולך של פרויקטים.
אחד התחומים שבו חלה ההתקדמות המשמעותית ביותר, הוא התחום המכונה בפי אנשי המקצוע בניה קלה. מדובר בשיטות פעולה מתקדמות, המאפשרות להקים מבנה כל שהוא מהמסד ועד לטפחות בקלות ובמהירות, תוך שימוש בחומרים חזקים יחסית ועמידים.
כיצד מתבצע תהליך בניה קלה? האם בניה קלה יותר משתלמת מאשר הבנייה המסורתית? בשורות הבאות הביא הסבר קצר אך מפורט בסוגיות הללו.
בנייה קלה – איך היא מתבצעת
בנייה קלה, השא שיטת בנייה העושה שימוש בחלקים בניין מוכנים מראש, המורכבים ומחוברים זה לזה באתר הבנייה עצמו. החלקים מגיעים לאתר בשלמותם, לאחר שנבנו במפעל הייעודי בהתאם לתוכניות שהוגדרו מראש, ובפיקוח אנשי מקצוע מיומנים.
לאחר שהחלקים מגיעים לאתר הבנייה, הם פשוט מותאמים אלה לאלה, על פי תוכניות קבועות מראש. ההתאמה מתבצעת בדיוק כמו שמתאימים חלקים בפזל, למעט העובדה שההתאמה טובה הרבה יותר, והמבנה שהוקם בשיטה הזאת הוא בעל חוזק ויכולת הישרדות יוצאים מן הכלל.
עם זאת, היסודות של המבנה מוכנים מראש, והמבנה שמגיע למקום מפורק לחלקיו השונים, מורכב על גבי היסודות ומחוזק, מה שמביא את המבנה בכללותו לרמה גבוהה של חוזק. בניגוד למה שנהוג לחשוב, בתים ומבנים שנבנו בשיטת הבנייה הקלה הם עמידים וחזקים, ולא ניתנים לפגיעה בקלות. למעשה, במובנים רבים המבנים הללו עמידים בפני רעידות אדמה ואסונות טבע, יותר מאשר מבנים אחרים.
בניה קלה – משתלמת יותר, מהירה יותר ואיכותית יותר.
הקמת מבנים בשיטת הבנייה הקלה, הפכה בשנים האחרונות לנפוצה ביותר ולא בכדי. הקמת מבנים בשיטה הזאת היא משתלמת יותר ומהירה הרבה יותר מאשר הקמת מבנה בטון ולבנים.
הקירות של המבנה, כמו גם הקירות הפנימיים שלו היוצרים למעשה את החלוקה של החלל הפנימי במבנה, מגיעים לאתר הבנייה בשלמותם. באתר עצמו, מרכיבים אנשי המקצוע את המבנה תוך התאמה של החלקים השונים שלו. בתום ההרכבה, מחוזקים החלקים השונים, מחוברים ליסודות ויוצרים מבנה מושלם, חזק ועמיד, שיכול לשרת את המתגוררים בו למשך שנים ארוכות.
זמן העבודה הקצר חובך סכומי עתק עבור תשלומים לפועלים המתמחים בתחומי הבנייה השונים. הזמן הקצר שעובר מרגע שחלקי המבנה הגיעו לאתר הבנייה, ועד לסיום הבנייה, מאפשר אכלוס מהיר של הבית החדש. הבנייה בשיטה הזאת מונעת גם הצטברות של פסולת בניין, מה שחוסך סכומים גדולים שבבנייה רגילה מוצאים על פינוי פסולת בניין.
למעשה, החיסרון העיקרי של בנייה בשיטה הזאת, הינו העדר האפשרות לבנות באמצעותה מבנים גבוהים. אבל כשמגובר בבתים חד קומתיים או אפילו דו קומתיים, השיטה הזאת מעולה. בניה קלה – הדרך הקצרה והמהירה ביותר להקמת בתים פרטיים ומבני ציבור.