המדינה מתקצבת עבורנו דברים מסוימים, אך לא כל מה שאנחנו מקבלים מהמדינה בחינם הוא באמת בחינם. לימודים אקדמאיים, שנחשבים לזולים בישראל, מסובסדים מכספי המיסים שלנו. חלק משמעותי מתקציב המדינה מבוסס למעשה על המיסים של האזרחים השונים.
אותם מיסים מושקעים במקומות שונים, כמו בתוכניות ממשלתיות, משרדי ממשלה או שירותים כאלו ואחרים. לא כל האזרחים משלמים מיסים. למעשה, יש כאלו שמקבלים פטור מלא ממס הכנסה. אלו התנאים לקבלת הפטור.
קבלת פטור ממיסוי מטעם המדינה
אנחנו רגילים לשלם מס למדינה כדרך קבע. בין אם מדובר על העבודה שלנו בתור שכירים ובין אם מדובר על הגשת דוח שנתי למס הכנסה בתור עצמאים, תשלום מיסים הוא בהחלט דבר שנראה הגיוני עבור הרוב המוחלט של האזרחים. למרות זאת, ישנם מצבים שונים, המוכרים על ידי המדינה, בהם אזרח לא נדרש לשלם מס. מקרים כאלו עשויים לזכות בקבלת פטור ממס הכנסה.
תנאים לפטור ממס הכנסה
פטור מלא ממס הכנסה הוא דבר שאזרחים רבים היו רוצים להיות זכאים לו, אך רק כמות מצומצמת של אזרחים יכולה לקבל את הפטור הזה. תנאי הזכאות העיקרי והמרכזי, הוא הימצאות של לקות מסוימת, כתוצאה מפציעה, תאונת דרכים, תאונת עבודה או מחלה, בין היתר, שגורמת לנכות. גובה אחוז הנכות שייקבע עבור הלקות צריך לעמוד על לא פחות מ-90% כדי להקנות זכאות לפטור.
מצבים מיוחדים
ישנם מצבים מיוחדים, בהם לאדם יש לקות שנקבעו לה פחות מ-90% נכות, אך הוא עדיין זכאי לפטור ממס הכנסה. המקרים הללו נפוצים בעיקר כאשר לאדם מסוים יש מספר לקויות שמהן הוא סובל.
מה קובע החוק עבור מצבים אלו?
החוק קובע שאם לאזרח יש מספר לקויות, הוא יכול בכל זאת לקבל פטור ממס הכנסה. הגובה של סך אחוזי הנכות שנקבעו לאותו אדם, כתוצאה מהלקויות השונות שלו, צריך לעמוד על 90% ומעלה, כאשר על לקות אחת צריכים להיקבע לפחות 40% נכות.
אחוזי נכות נמוכים יותר
ישנם מצבים בהם אזרח שמעוניין בקבלת פטור ממס הכנסה לא יכול לקבל את הפטור, מכיוון שאחוזי הנכות שנקבעו לו נמוכים יותר ממה שהחוק מחייב. במקרים הללו קיימות הטבות אחרות, אך לא ניתן יהיה לקבל פטור ממס הכנסה, גם אם אחוזי הנכות קרובים לרף המינימלי.
גוף אחד שמוסמך לקבוע אחוזי נכות
חשוב להכיר את הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי הוא הגוף היחידי שמוסמך לקבוע אחוזי נכות במקרים הללו, כאשר הוא עושה זאת באמצעות וועדות רפואיות אותן הוא מפעיל.
הגשת ערעור
ישנם לא מעט מצבים בהם אדם הסובל מלקות אחת או ממספר לקויות, מקבל אחוזי נכות שלא גבוהים מספיק בשביל להקנות לו זכאות לפטור. ניתן להגיש במצבים הללו ערעור על החלטת הוועדה הרפואית.