מקח טעות, על פי המשפט העברי וההלכה, הוא "עקרון המבטא ביטול קניין בעקבות טעות או הטעייה, שנעשתה במהלך משא ומתן בין צדדים, קודם למעשה הקניין". כאשר מדובר על נישואין, מקח טעות יכול להביא לביטול הקידושין ומכאן, לביטול הנישואין, ללא גירושין.
חובת גילוי
במקרה של מום המוסתר על ידי אחד הצדדים טרם הנישואין, אנו סבורים כי אין זה ניסיון להונאה וגרימת נזק, אלא הסתרה מתוך אמונה כי בן הזוג יוכל להתמודד עם המום.
למרות זאת, על פי ההלכה היהודית, מקח טעות מתקיימת כאשר המום בעל משמעות ואף היה גורם לצד השני לא להינשא באם היה מודע למום ואף היה מתגרש לאחר התגלות המום לאחר הנישואין.
חיי הנישואין מבוססים על אמון, כאשר צד אחד מסתיר מידע בעל משמעות נרחבת, ניתנת לצד השני עילה לתביעת נזיקין והן לתביעת גירושין.
כאשר אחד הצדדים, בעל מום רפואי, הן פיזי והן נפשי ומסתיר זאת מהצד השני, הצד השני יוכל לטעון למקח טעות, ולמעשה, לצד השני עילה לביטול הנישואין.
ביטול התחייבות בכתובה
הכתובה הינה מסמך חוזי מחייב, עליו חותם הבעל טרם החופה. בכתובה מפורטות התחייבות הבעל כלפי אשתו וכן, הסכום אותו הבעל מתחייב לשלם לאשתו באם הם מסיימים את פרק הנישואין. במקרה של גירושין, תוכל האישה לתבוע תביעת כתובה דרך בית הדין הרבני. אחד מהמקרים בהם פטור הבעל מתשלום הכתובה לאשתו הוא מקח טעות.
ביטול הנישואין
באם מדובר במקרה של מקח טעות, הצד הנפגע יגיש תביעה לבית הדין הרבני. ככל שבית הדין הרבני יפסוק למקח טעות, יבוטל הנישואין בין הצדדים ללא גירושין, מכאן שהאישה תוכל להיות מותרת לכהן שכן גרושה אסורה לכהן. אם האישה היא זו שהסתירה את המום, מקח טעות יפטור את הבעל מתשלום דמי הכתובה להם התחייב בחופה.
סיכום
מקח טעות הוא עקרון המבטא ביטול קניין בעקבות טעות או הטעייה. בעניין נישואין, מקח טעות יכול להביא לביטול הקידושין, ומכאן לביטול הנישואין, ללא גירושין. בשל כך, תוכל להיות האישה מותרת לכהן וכן, הבעל יהיה פטור מתשלום הכתובה לאשתו. על מנת להימנע ממצב זה אנו ממליצים לנסות גישור גירושין בישראל כדי לגשר על הפערים.