כבר מגיל קטן אנחנו לוקחים חלק במסגרות לימודיות שונות.
בגן הילדים אנחנו משחקים במגוון משחקים שמפתחים לנו את החשיבה, את המגע ואת הרגש, שומעים סיפורים ולוקחים חלק בפעילויות גופניות שמשפרות את המוטוריקה שלנו,
ובגילאים מאוחרים יותר אנחנו נוטלים חלק בהליכי למידה ארוכים ומורכבים יותר, שכוללים בין היתר את כל נושא הקריאה והכתיבה.
קושי בכתיבה הוא אחד הדברים שחלק מהילדים צריכים להתמודד איתם, ובמאמר הקרוב בחרנו להרחיב על הנושא ממה נוצר קושי בכתיבה ואיך ניתן לטפל בכך.
אז כל התשובות לשאלות שמעולם לא העזתם לשאול – כאן למטה.
קושי בכתיבה – מה הוא?
קושי בכתיבה בא לידי ביטוי בכל מיני אופנים. קיימים כמה מאפיינים בולטים במיוחד של קושי בכתיבה, והם כתיבה בכתב יד שקשה מאוד לפענח ולקרוא אותו, כמו גם שגיאות כתיב רבות, אפילו במילים "פשוטות" יחסית, וכמובן גם בזמן המחשבה הנדרש מהלומד על מנת לכתוב את המשפט שנדרש ממנו.
ממה נוצר קושי בכתיבה?
קושי בכתיבה יכול להיגרם מכמה סיבות שונות. ראשית, קיים הגורם ההתפתחותי המולד, שבעקבותיו מתקשה הלומד לסגל לעצמו הרגלי כתיבה ואת היכולות הכרוכות בה. המקור של העניין הזה הוא הליך העיבוד שנדרש מכל כותב, שאצל מי שסובל מקושי בכתיבה הוא הליך קצת יותר מורכב. כמו כן, בעיות מוטוריות שונות יכולות להוביל לכדי קושי בכתיבה, כמו בעיות ראייה, לדוגמה.
בעיות נוספות נובעות בהליכים שקשורים בהעברת המסר הכתוב מהמחשבה לידי הכתב. הליך שכביכול נדמה כמו הליך פשוט ביותר, אצל ילדים ואנשים שסובלים מקושי בכתיבה הוא הליך מורכב במיוחד.
איך ניתן לטפל בקושי בכתיבה?
בעבר כל הנושא של בעיות שונות אשר קשורות בכתיבה, קריאה ולקויות למידה נוספות, היה נושא שלא ממש היה מדובר באופן ציבורי, ובוודאי שלא היה מתפתח כמו שהוא היום. עם הזמן נפלה ההבנה שלא מעט אחוזים מהאוכלוסיה סובלת מלקויות למידה כאלו ואחרות, ובין היתר גם מקושי בכתיבה, ולכן הלכו והתפתחו שיטות רבות על מנת למצוא פתרונות יעילים, שיאפשרו לכל הסובלים מלקויות הלמידה להגיע לכדי דרכים אפקטיביות להתמודדות וללמידה משמעותית.
השלב הראשון לטיפול בקושי בכתיבה הוא אבחון דיסגרפיה (קושי בכתיבה). במסגרת האבחון יבוצעו מספר מבדקים אשר קשורים הן בהליכי העיבוד והן בהליכי הכתיבה עצמם, ובהתאם יכולים להיות מוצמדים להם פתרונות כמו טיפולי ריפוי ועיסוק, אשר יכולים לפתח אצל הילד או המבוגר יכולות מוטוריות, ולשפר את הכתיבה.
עד שהבעיה באה על פתרונה – יש דרכים אחרות להתמודד איתה
קושי בכתיבה יכול להוביל לכדי פתרונות יעילים במיוחד, שיגרמו לילד להרגיש חלק אינטגרלי מהכיתה ולא בתור ילד "חריג". פתרונות כמו מבחנים שבעל פה, שימוש בתוכנות מחשב לשם כתיבה במקום כתיבה ידנית ועוד, יכולים לסייע לילד לחוש תחושת שייכות ומסוגלות גבוהות.